تاریخچه توسعه فردی
اگر بخواهیم تاریخچه توسعه فردی را ریشهیابی کنیم، بهتر است که بدانید به چند هزار سال قبل و دوران ارسطو برمیگردد. لازم به ذکر است که برنامه توسعه فردی رهنمودی برای زندگی است. اهداف افراد، مهارتهای مورد نیاز برای تبدیل شدن به یک رهبر، نحوه نائل شدن به آنها و عادتهایی که قصد رشد آنها را دارند، کلیه آنها در گستره این برنامه گنجانده میشوند. یک برنامه توسعه فردی موفق کلیه جنبههای زندگی از شغل گرفته تا تحصیلات، روابط و همچنین خودسازی را در بر میگیرد. شکلی فعالانه مورد پیگیری و ارزیابی قرار دهید، کنترل بهتر و هوشمندتری بر زندگی خود خواهید داشت و به این گونه در تصمیم گیریهای روزانه به شکل حساب شدهتری عمل خواهید کرد. در این مواقع حتی اگر شکست هم بخورید باز هم به پا خواهید خاست، به برنامه توسعه فردی برخواهید گشت، به خودتان یادآوری خواهید کرد که در مسیر رسیدن به چه مقصدی قرار دارید و چه روش و راهکاری را برای رسیدن به آن هدف در پیش گرفتهاید. مجهز بودن به یک برنامه توسعه فردی، میتواند به تفکر شما شکل و ساختار دهد. در واقع میتوان این گونه بیان کرد که لیستبندی گامهای مورد نیاز، پلی است که اهداف شما را به سیستمی کارآمد و خوب متصل میسازد. در یک کلام میتوان این گونه بیان کرد که داشتن برنامه توسعه فردی، کلید دروازهای است که به سمت یک زندگی پرمعنا باز خواهد شد. با این حال در ادامه این مقاله قرار است اطلاعات کاملتری را در مورد توسعه فردی قرار دهیم، به همین دلیل پیشنهاد میکنیم همراه ما باشید.
توسعه فردی چیست ؟
شاید تا به اکنون برای شما هم سوال به وجود آمده باشد که توسعه فردی چیست؟ در ابتدا بهتر است که بدانید اگر بخواهیم تاریخچه این موضوع را ریشهیابی کنیم، باید به چندین هزار سال قبل و دوران ارسطو برگردیم! ارسطو در اخلاق نیکوماخوسی خود اشاره میکند که توسعه فردی در مقوله شعور و خرد جای میگیرد و عمل کردن به آن باعث خوشبختی و سعادت میشود. جالب است که بدانید قرنها بعد از صحبتهای ارسطو در این باره، یک روانشناس آمریکایی به نام (Maslow) سلسله مراتبی از نیازها را بیان کرد و سپس خوشکوفایی را در راس این سلسله مراتب قرار داد. این روانشناس آمریکایی در توصیف خودشکوفایی چنین عنوان کرده است: (تغییر هرچه بیشتر به سمت شخصیتی که فرد باید به آن تبدیل شود و تبدیل شدن به هر آن چه فرد توانایی تبدیل شدن به آن را دارد). به عبارت دیگر میتوان این گونه هم بیان کرد که احساس نیاز برای تبدیل شدن به بهترین ورژن خودمان، بخش مهمی از مسیری است که برای خود شکوفایی و مهمتر از همه دستیابی به پتانسیلهای کامل خودمان باید سپری کنیم. به یاد داشته باشید که توسعه فردی فرآیند پیوستهای است که هیچگاه به پایان نخواهد رسید. جالب است که بدانید این فرآیند در مراحل اولیه زندگی توسط والدین، سپس معلمها و مربیها شکل داده میشود. حال با وارد شدن به مرحله بزرگسالی، از آن جایی که خودآگاهی ما افزایش پیدا میکند، به شکل فعالانهتری میتوانیم با برداشتن گامهای صحیح و درست، قدم در راه توسعه خود بگذاریم.
حوزههای مختلف توسعه فردی
اگر قدمی به عقب برداریم و نگاه کلی به افراد داشته باشیم، میفهمیم که خصایص ویژگیهای اصلی هر انسان، از چهار حوزه اساسی و مهم تشکیل شدهاست. حال این موضوع را هم باید افزود که این چهار حوزه همانهایی هستند که برنامه توسعه فردی بر پایه آنها تعریف شدهاست. بهتر است که بدانید زندگی روانی زیر مجموعه حوزه فکری قرار میگیرد که حال نمونههایی از مهارتهای مورد نیاز برای رشد آن شامل: تسریع یادگیری، بالا بردن سرعت مطالعه، یادگیری تفکر انتقادی و ارتقای حافظه میباشد. در زیرمجموعه حوزه حرفهای پول و امور مالی دستهبندی میشود که نمونههایی از مهارتهای لازم و ضروری برای رشد آن شامل: بازاریابی، افزایش قابلیتهای کسب و کاری، ارتقای بهرهوری، پیشرفت در قابلیت سازماندهی و بهینهسازی میباشد. در زیرمجموعه حوزه اجتماعی زندگی عاطفی طبقهبندی میگردد که نمونههایی از مهارتهای لازم برای رشد آن شامل: مطالعه کتاب، قرار گذاشتن با دوستان و رفتن به تعطیلات و مشاهده فیلمهای سینمایی، آموزش اصول و فنون مذاکره و … میباشد. در حوزه فیزیکی نیز سلامتی قرار داده میشود که نمونههایی از مهارتهای لازم برای رشد آن شامل: اصلاح تغذیه، ورزش، رژیم گرفتن، حفظ بهداشت و تمرینهای استقامتی هوازی میباشد.
اهداف توسعه فردی چیست ؟
طبق اطلاعاتی که در قسمت قبل قرار دادیم تا به اکنون همگی متوجه شدیم که توسعه فردی چیست و چه حوزههایی را باید در برنامه توسعه فردی خود جای دهیم! حال زمان آن رسیده که گام بعدی را برداریم و آن عبارت است از تعیین اهداف موردنظر در برنامه توسعه فردی! میتوانیم با یک مثال این موضوع را شروع کنیم تا به این گونه فهم آن آسانتر شود، تصور کنید انسان یک گوشی هوشمند است که از دو قسمت نرمافزار و سختافزار تشکیل شده است. با این تفسیر، بدن ما همان بخش سختافزاری خواهد بود و برای انجام کلیه عملیات یک سیستم عامل نرمافزاری وجود خواهد داشت که از وظایف پایهای مانند برنامهریزی تنفس و خواب را پشتیبانی میکند. حال هر چند وقت یکبار یک سیستم عامل جدید بیرون میآید و در نتیجه آن، گوشی هوشمند بدن ما سریعتر میشود، قابلیتهای جدیدتری به آن افزوده میگردد و از ویژگیهای جدیدتری پشتیبانی میکند. حال توسعه فردی دقیقا از همین منطق پیروی میکند. میتوان این گونه بیان کرد که اهداف توسعه فردی به روز رسانیهایی هستند که بر روی سیستم عامل ما اعمال میشوند. ما این توانایی را داریم که با مطالعه کتاب و یا یادگیریهای مختلف، خودمان را به یک فرد هوشمندتری تبدیل کنیم. گاهی اوقات هم با به روزرسانیهای جدید، تسکها در ساختار مغز خودکارسازی میشوند و ظرفیتی که قبلتر برای پردازش امور نیاز داشتیم، کاهش پیدا خواهد کرد. این ظرفیتی که از آن صحبت میکنیم، همان میزان انرژی و یا توجهی است که برای انجام امور باید صرف کنیم. به عنوان مثال هر زمانی که کمپانی اپل تصمیم میگیرد آپدیت جدیدی را برای iOS ارائه کند، یک طوفان فکری راه میاندازد و بر روی تمامی ویژگیهای جدیدی که قرار است در نسخه جدید عرضه شوند، تصمیمگیری میکند. حال این ویژگیهای جدید، همان اهداف توسعه فردی ما هستند که در مرحله بعدی، تمام این ویژگیهای جدید نهایی میشوند، وظایف تیمها مشخص میگردد و ضربالاجلها و همچنین محدودیتها تعیین میگردند. این همان برنامهریزی برای توسعه فردی است. پس به یاد داشته باشید که نخستین گام در برنامهریزی برای توسعه فردی، تعیین هدف میباشد.
گامهای لازم برای تعین هدف
گامهای لازم برای تعیین هدف به شرح زیر هستند:
- از خودتان بپرسید: چرا؟
به احتمال زیاد اهداف بسیار زیادی در ذهن خود دارید، به عنوان مثال شاید دوست دارید در کار خود ترفیع بگیرید، برای تعطیلات پسانداز کنید و به یک جای خوب بروید و یا حتی در شغلتان ترفیع بگیرید! یک جمله معروف میگوید: مهم نیست چکار میکنید، مهم این است که چرا این کار را انجام میدهید! پس در قم اول، باید برای سوال چرایی رسیدن به این اهداف پاسخ مناسبی پیدا کنید. به عنوان مثال اگر دوست دارید رژیم بگیرید، در وهله اول باید به این پرسش پاسخ دهید که به چه دلیل میخواهید این کار را انجام دهید! آیا دوست دارید احساس بهتری نسبت به خودتان پیدا کنید؟ آیا قصد دارید وزن کم کنید؟ آیا میخواهید چابکتر شوید و انرژی بیشتری برای شغل خود صرف کنید؟ به یاد داشته باشید که مهمترین نکته، یافتن چرایی هدف است! اگر بتوانید پاسخ این پرسش را پیدا کنید، به آن پایبند خواهید ماند و ادامه کار ساده خواهد بود.
- از خودتان بپرسید: چه اقدامی باید انجام داد؟
بهتر است با استفاده از روشSMART، هدف خود را به شکل تفکیک شده و واقعگرایانه تبیین کنید و آن را بر روی یک کاغذ سفید بنویسید تا به این گونه راحتتر بتوانید برای مراحل بعدی برنامه توسعه فردی آماده شوید. به عنوان مثال در مورد کاهش وزن میتوانید هدف خود را کاهش شش کیلوگرم در طول سه ماه آینده تعریف کنید.
- از خودتان بپرسید: چگونه؟
یک ضربالمثل معروف وجود دارد که میگوید: برای انجام هر کاری هزار روش وجود دارد. حال برای توضیح بهتر به همین مثال کاهش وزن برمیگردیم. پیروی از یک رژیم غذایی سالم، انجام تمرینات بدنی و روزهگرفتن دورهای هر کدام ابزاری هستند که مسیر رسیدن به این هدف یعنی کاهش وزن را تسهیل میکنند، اما به یاد داشته باشید که همه چیز به آن بستگی دارد که شما کدام را انتخاب میکنید؟ توصیه میکنیم برای انتخاب روش رسیدن به هدف، از قانون 80/20 پیروی کنید و آن فعالیتی را شناسایی و انتخاب کنید که بیشترین بازدهی را برای شما به ارمغان میآورد.
- قدرت عدد یک را دست کم نگیرید!
به این مرحله که میرسید، تمامی هدفهای خود را یادداشت کردهاید و این بسیار عالی است. حال زمان آن فرا رسیدهاست که فاکتورهای اضافی را کنار بگذارید و سپس در هر کدام از حوزههای چهارگانه، تنها بر روی یک هدف متمرکز شوید و مسیر رسیدن به این هدف را از گامهای کوچک شروع کنید. لازم به ذکر است که باید مهمترین هدف خود را گزینش کنید و تمام هم و غم خود را بر روی آن بگذارید. وسوسه نشوید و چند هدف را با هم انتخاب نکنید، چرا که با انتخاب کردن چند هدف به هیچ یک از اهداف خود نخواهید رسید و دستاوردی جز دلسردی و ناامیدی نصیبتان نخواهد شد! مهم است که بدانید دلیل آن که مردم شکست میخورند، این است که کار خود را با گامهای کوچک شروع نمیکنند، چرا که آنها عجله دارند و میخواهند تا قبل از یادگیری راه رفتن، دویدن را تجربه کنند!
- برای خود چالش بسازید
اگر یادتان باشد در مرحله دوم بیان کردیم که باید اهداف واقعبینانه برای خود تعریف کنید، حال در این مرحله میگوییم تا در کنار حفظ فاکتور واقعگرا بودن، معیارهای خود را سفت و سخت تنظیم کنید و هر روز چند قدم بیشتر از دیروز در مسیر رسیدن به اهداف خود به سمت جلو حرکت کنید. آلبرت انیشتین بیان کردهاست: هیچ شخصی نباید به دنبال اهدافی برود که به راحتی قابل دسترسی هستند! بلکه باید غریزه تلاش در مسیر دستیابی به هدفهایی را در خود تقویت کند که خیلی سخت و با تلاش زیاد به دست میآیند.
چگونه یک برنامه توسعه فردی بنوسیم ؟
به قول آنتوان دو سنت اگزوپری: هدف بدون برنامه ریزی، آرزویی بیش نخواهد بود. در مراحل تعیین هدف، بیان کردیم که حتما باید از قلم و یک کاغذ استفاده کنید، اما در این مرحله شما از هر مدیومی که دوست دارید میتوانید بهره بگیرید. به عنوان مثال، یکی از فرمتهای مناسب برای این امر گوگل شیت است.
برای نوشتن برنامه توسعه فردی زمانی را مشخص کنید.
بهتر است یک زمان مشخص از هفته را برای کار کردن بر روی اهداف توسعه فردی خود تعیین کنید و به آن اختصاص دهید، چگونگی دستیابی به اهداف را که در گامهای قبلی تعیین کرده بودید را وارد تقویم کنید و بهتر است برای آنها هشدار تنظیم کنید. به عنوان مثال، اگر هدف توسعه فردی شما این است که با نیم ساعت پیادهروی در طول روز، وزن خود را کاهش دهید، میتوانید در تقویم گوشی هوشمند خود یک هشدار یادآوری تنظیم کنید تا به شکلی پیوسته و بدون غفلت، نیم ساعت قبل از زمان صرف نهار نسبت به انجام این کار مبادرت ورزید. یا اگر هدف شما افزایش فروش محصولاتتان با دریافت مشاوره فروش است آن را نیز در تقویم خود وارد کنید.
پپیشرفت خود را ارزیابی کنید.
به یاد داشته باشید که حتما باید نوعی از ساز و کار سنجشی را به کار بگیرید تا به این گونه بتوانید میزان پیشروی خود را به سمت هدف تحت ارزشیابی قرار دهید. توصیه میکنیم مقدار پیشرفت خود را به شکل روزانه و هفتگی بر روی نمودار بیاورید. به عنوان مثال در مورد بحث کاهش وزن، میتوانید یک روز مشخص از هفته را به عنوان مبنا قرار دهید و در موعد مقرر، وزن خود را اندازه گرفته و وارد اسپردشیت نمایید. این فعالیت به شما کمک خواهد کرد تا درصد پیشرفت خود را در هفتههای پیش رو محاسبه کنید و با ایجاد یک زنجیره، با ثبات قدم بیشتری به پرورش استعداد و مهارت خود بپردازید. یا برای ارزیابی و راههای افزایش فروش خود از مشاوره برندینگ برای بررسی روند برندسازی خود کمک بگیرید یا از یک مشاوره دیجیتال مارکتینگ بخواهید با استفاده از ابزارهای موجود روند فروش را بررسی کند.
مهارتهای توسعه فردی کدام اند ؟
شاید تا به اکنون برای شما هم سوال به وجود آمده باشد که مهارتهای توسعه فردی کداماند؟ حال در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
- شناخت نیازهای خود برای رشد و توسعه: یعنی باید بدانیم که بر روی چه چیزهایی برای بهترشدن خود کار کنیم.
- درک و همراهی خود: یعنی باید اولین حامی قوی و مهم خودمان باشیم.
- توجه به پیشرفت و رشد مداوم: توقفی در راه بهتر شدن وجود ندارد.
- پایداری در مقابله با چالشها و تابآوری: همیشه و در هر زمانی باید در برابر طوفان مشکلات قوی باشیم.
- تعیین ارزشهای شخصی در زندگی؛ باید چهارچوبهایی داشته باشیم و در مسیر آنها به رشد فکر کنیم.
- برنامهریزی و نظم: در سایه اصول و قواعد میتوان به اهداف مختلف رسید و خود را توسعه داد.
- تلاش برای بهبود در ابعاد مختلف: چند بعدی بودن از مصادیق توسعه فردی است، باید جنبههای مختلف زندگی را دریابیم.
- توجه به تغییر مسیر: گاهی اوقات لازم است که مسیر توسعه فردی را عوض کنیم و وارد زمینه تازهای از تجربهها برای بهتر شدن شویم.
- یادگیری چیزهای تازه: آموختن سن و سال ندارد، هر وقت که چیز تازهای میآموزیم، قدم جدیدی در مسیر توسعه خودمان برداشتهایم.
- کشف افراد و چیزهای الهامبخش: انگیزهای که اشخاص و چیزهای الهامبخش به ما میدهند، نیروی حرکت در راستای توسعه را فراهم میکند.
- خودآگاهی و تلاش برای شناخت خود: باید بدانیم که هستیم، چه میخواهیم و چه میکنیم، خودشناسی راه بهتر شدن است.
- تقویت کنجکاوی و پرسشگری: پرسیدن راه پیشرفت است، نباید به سادگی قانع شویم و بدون تحلیل موقعیتها و سؤالات مختلف از آنها عبور کنیم.
- ورزش و توجه به زیبایی و سلامتی: بدن ما وسیله بهرهمندیمان از نعمتهای این جهان است، پس باید به آن برسیم و از حس خوب زیبایی و سلامتیاش بهره ببریم.
- توجه به سرگرمی و شادی: هیچ رشد و توسعهای بدون نشاط میسر نیست، پس باید برای توسعه خودمان تفریح را نیز به زندگیمان راه بدهیم.
- ایجاد عادتهای تازه و جدید در خود: عادتهای خوب باعث رشد و پیشرفت هستند، عادتهای بد هم که سد و مانع پیشرفتاند. تکلیف مشخص است، باید عادتهای خوب را به زندگی راه بدهیم و بدها را دور بیاندازیم.
- خروج از منطقه امن: برای توسعه فردی نیاز به خروج از منطقه امن زندگی است، یعنی جایی که چالش و تلاشی برای بهترشدن ندارد، از این رو ترس و دلهره هم در آن نیست. اما این آرامش یعنی بیخبری و باید از این بیخبری خارج شویم.
- تقویت نقاط قوت خود: برای توسعه خود باید مدام بر روی نقاط قوت خود کار کنیم و بهتر و بهتر شویم.
- گذر از خطاها: ما انسانیم و خطا میکنیم! عبرت گرفتن و گذشتن از خطاها راهی برای بهتر شدن است پس سرزنش و شماتت خود را کنار بگذاریم.
- تقویت مهارت شنیدن: باید شنونده خوبی باشیم تا یادگیریمان هم بهتر شود، گوش دادن و تلاش برای درک دیگران راهی بسیار عالی برای توسعه یادگیری و فهمیدن دیگران است.
- داشتن رقبای لایق: غرض مقایسه نیست، وجود رقبای شایسته و لایق راهی برای ایجاد انگیزه و الهام در جهت رشد بیشتر است.
چگونه میتوان مهارتهای توسعه فردی را توسعه داد ؟
تمرکز بر روی مهارتهایی که باعث میشوند ابعاد مثبت شخصیتی جلوه کنند، با دیگران ارتباطات بهتری برقرار کنیم و زندگیمان را در ابعاد مختلف رشد بدهیم در گرو خودآگاهی و توسعه دانش است. حال در ادامه، به مسیر رسیدن به مهارتهای توسعه فردی خواهیم پرداخت و در رابطه با هر کدام اطلاعات کامل و مفیدی را بیان خواهیم کرد.
- ابتدا مشخص کنیم به کدام یک از مهارتهای توسعه فردی نیاز داریم
از اولین گامها برای شروع برنامه توسعه فردی این است که بدانیم هدفمان چیست و میخواهیم با کارکردن بر روی خود به چهچیزی برسیم! به یاد داشته باشید که برای توسعه دادن مهارتهای فردیمان باید اهدافی را مشخص کنیم و راه رسیدن به آنها را دقیق و صحیح متصور شویم! به عنوان مثال مگر میشود آرزوی رسیدن به اندام و سبک زندگی سالم را داشت، اما برای حرکت در این مسیر و استفاده صحیح از منابع برنامهای طراحی نکرد!
- با خودمان راه بیاییم و خودمان تسکین دل خودمان باشیم
دنیای این روزهای ما پر از استرس و چالش است. همانطور که میدانید استرس از عوامل مخرب روحیه و توان برای حرکت به سوی پیشرفت و ترقیاند. اگر میزان حضور این موارد در زندگیمان زیاد و زیادتر شود، میل به پیشرفت و رسیدن به مهارتهای توسعه فردی نیز در ما رنگ میبازد. از این رو باید تلاش کرد از راههای مناسب و آرامشبخش، زندگیمان را از استرس و اضطراب دور نگه داریم. یکی از کارهایی که باید انجام بدهیم کنارآمدن با خودمان است. اما چطور؟ روشها و ترفندهای مناسب برای آرام کردن خود را بیاموزیم و بدانیم که چگونه میتوانیم خود را در موقعیتهای سخت زندگی تسکین دهیم. برای نمونه، روشهای مدیتیشن و ریلکسیشن میتوانند در روز ما را آرام کنند و اضطراب و استرس را از لحظههایمان بیرون بیندازند.
- ذهنیت رشد و پیشرفت را در خود کشف و بیدار کنیم
ما انسانها همیشه ترسها و دلهرههایی از مواجهه با چالشهای مختلف زندگی داریم. متاسفانه این ترسها باعث میشوند تا دل را به دریا نزنیم و در اکثر مواقع در منطقه امن و آرام فعلیمان بمانیم که این اصلا خوب نیست چرا؟ چون باعث میشود پاهایمان برای حرکت در مسیرهای تازه و جدید سست شود و تمایلی برای رسیدن به مهارتهای توسعه فردی در ما شکل نگیرد. برای رشد باید ذهنیت خود را نسبت به چالشهای زندگی تغییر دهیم. باید ذهنیت رشد و رسیدن به پیشرفت را در خود بارور کنیم. حال شاید برای شما سوالر به وجود بیاید که این به چه معناست؟ یعنی به دنبال تجربهها و چالشهای جدید باشیم و بدانیم رشد در مسیر یادگیری چیزهای تازه و جدید به دست میآید. از یادگیری نترسیم و به سمت آن پیش برویم.
- تابآوری را در خود توسعه بدهیم
تابآوری ویژگی خیلی مهمی است، بهتر است که بدانید در مسیر توسعه فردی باید انعطافپذیری و طاقت را در خود گسترش دهیم. زندگی پر از فراز و نشیب است. عمر ما در جادههای پرپیچ و خمی میگذرد، از این رو بهتر است این را به عنوان واقعیتی انکارناپذیر از دنیا قبول کنیم. حال، اگر قرار باشد که تاب آوریمان را در مواجهه با سختیها و مشکلات از دست بدهیم و بیطاقت شویم و یا حتی به اندازه کافی منعطف نباشیم، امکان رشد و حرکت به سوی جلو و پیشرفت نیز از ما گرفته میشود. تقویت مثبتاندیشی، زیستن در لحظه و مدیریت احساسات کمکم میکنند تا طاقت بیاوریم و منعطف شویم و پرطاقت در راه توسعه فردی و ساختن زندگی بهرهور تلاش کنیم.
- برای رسیدن به مهارت های توسعه فردی باید برنامه داشته باشیم
همانطور که در گام اول بیان کردیم، برای تقویت مهارتهای توسعه فردی در خود به برنامهریزی نیاز است. برنامهریزی به این معناست که بدانیم چگونه، چطور، چرا و چه موقع باید به سمت اهداف خود حرکت کنیم. به یاد داشته باشید که برنامهها برای توسعه فردی باید با در نظرگرفتن اهداف بلند مدت پیگیری شوند. چطور میتوانیم مهارتهای مورد نظر خود را تقویت کنیم؟ چرا باید چنین مهارتهایی در ما رشد کنند و تقویت شوند؟ قرار است که چه مهارتی در زمینه توسعه فردی در ما ایجاد شود؟ چه زمانی برای توسعه مهارتها باید دست به کار شویم؟
- تغییرات در مسیر توسعه فردی را زیر نظر بگیریم
برای اینکه بتوان مشاهده کرد در حال رسیدن به اهدافمان برای توسعه فردی هستیم یا خیر، باید اوضاع را مدام پیگیری کنیم. باید مسیری را که طی میکنیم را به دقت زیر نظر بگیریم و مشاهده کنیم که روند رشد ما به چه صورت بودهاست. پس همیشه در مسیر توسعه فردی باید هر از گاهی بایستیم، همه چیز را مرور کنیم و حتی اگر نیاز بود، مسیر خود را تغییر دهیم. توجه به راه و خودآگاهی باعث میشود تا رشد بیشتری داشته باشیم.
- برای خود ارزشهای شخصی داشته باشیم
اینطور نیست که زندگی کردن بر اساس ارزشهای شخصی و چهارچوبهای ما همیشه ساده و آسان باشد، اما اگر آنها را نادیده بگیریم و یا اصلا ارزش و چهارچوبی برای خود نداشته باشیم، در نوسانات پرالتهاب و دشوار زندگی گم میشویم. پس در جهت شکل دادن به مهارتهای توسعه فردی باید حتما ارزشهایی مشخص را برای خود داشته باشیم. اگر ارزشهای مشخص نداشته باشیم، نمیتوانیم مسیر خود را پیدا کنیم. اما ارزشها دقیقا چه چیزهایی هستند؟ پرتلاش بودن، مهربانی، خلاقیت و یا داشتن روابط عمیق با دیگران از جمله ارزشهایی هستند که میتوانند به مسیر ما در راستای توسعه فردی جهت بدهند. باید مشاهده کرد که چه چیزهایی برای ما مهمتر است و چه چیزهایی ما را بیشتر راضی و خشنود نگه میدارد.
- توسعه فردی را در زمینههای مختلف تجربه کنیم
هرقدر توانمندیها و مهارتهای بیشتری داشته باشیم، فرصتهای رنگارنگتری نیز در زندگی ما پیدا خواهد شد. بهتر است بر روی یادگیری مهارتهای مختلف سرمایهگذاری کنیم. هر چقدر خود را از ابعاد مختلفتر توسعه بدهیم، موفقتر و قویتر خواهیم بود.
- چیزهای جدید بیاموزیم
به یاد داشته باشید که برای تلاش در راستای توسعه فردی میبایست چیزهای جدید یاد بگیریم. نمیشود دست روی دست بگذاریم و به دستاوردهای قدیمی خود اکتفا کنیم. حتی اگر دستاوردهای گذشته ما بسیار افتخارآفرین و موفقیتآمیز هم باشند، باز با پیش رفتن در مسیر زندگی به یادگیری چیزهای جدید نیاز داریم. به عنوان مثال یادگیری زبانی تازه، یادگرفتن نواختن ساز، آشنایی با سبک درست رزومه نویسی و هر مهارت جدید میتواند ما را با خودمان آشناتر و همچنین ما را به نسخه بهتری از خودمان تبدیل کند.
- در زندگی منبع الهام و انگیزه داشته باشیم
رسیدن به خودآگاهی در زندگی بسیار مهم است،. اگر کوچه پس کوچههای ذهن و رفتارمان را بشناسیم، به یک توسعه باورنکردنی در زندگی شخصی خواهیم رسید که این توسعه ما را در ابعاد مختلف زندگی موفقتر خواهد کرد. فردی که خودش را به خوبی میشناسد میتواند تصمیمات بهتری در زندگی خصوصی و همچنین شغلیاش بگیرد.
- برای رسیدن به خودآگاهی تلاش کنیم
از دیگر مصادیق مهم توسعه فردی میتوان به تقویت کنجکاوی و پرسشگری اشاره کرد. نباید بدون جستوجو در مسائل مختلفِ زندگی قانع شویم. وجود واژه (چرا) در فرهنگ واژگانمان، ما را به کشف بهتر هر موضوع میرساند. بههیچوجه نبای کنجکاوی و پرسشگری را فراموش کنیم.
- وجود سرگرمیها در زندگی را فراموش نکنیم
تفریح و سرگرمی بخش مهمی از زندگی ما را تشکیل میدهند و میتوانند از نظر علمی روی جسم ما نیز اثرات مثبت بگذارند، از این رو نباید از آنها غافل شویم. داشتن تفریح بسیار لازم و ضروری است. شرکت در کلاسهای متفرقه از جمله شعرخوانی، سفالگری و یا هرچیز دیگری که در دایره علایق ما قرار میگیرند. تفریحات و سرگرمیها ما را انسانی چند بعدی میکنند که زندگی را در جهات مختلف لمس و احساس میکند.
- ورزش کنیم و به ظاهرمان توجه داشته باشیم
ورزش کردن برای سلامتی هر انسانی لازم و ضروری است، اما مزایای دیگری نیز دارد. زمانی که ورزش میکنیم، به خودمان و ظاهرمان توجه داریم و زیباتر میشویم. حال زیباتر شدن و داشتن اندامی خوب و ایدهال ما را سرحالتر میکند و اعتماد به نفس را در ما میافزاید.
- عادتهای مثبتی در خود به وجود بیاوریم
توسعه فردی و خودسازی به تلاش زیاد نیاز دارد و به آسانی انجام نمیشود، به عنوان مثال تقویت عادتهای مثبت. عادت کردن به چیزهای تازه و جدید کمی زمان و تلاش میخواهد. اما بعد از این که در ما نهادینه شد، به فردی جدید تبدیل میشویم. باید تا میتوانیم عادتهای مثبت را وارد زندگیمان کنیم و عادتهای منفی را کنار بگذاریم. به یاد داشته باشید که عادتی که در ضمیر و جانمان نهادینه شود، همیشه ماندگار و ماندنی خواهد بود. حال با دعوت کردن خود به چالشهایی با مدتزمان مشخص میتوانیم عادتهای جدید و تازهای را به زندگی خود راه بدهیم.
- از منطقه امن خود خارج شویم
توسعه فردی به معنای تلاش برای بیدار کردن نقاط قوتی که در ما وجود دارند و در مقابل از بین بردن نقاط ضعف است. حال برای ورود به چنین دنیایی، لازم است با ترسهای خود روبهرو شویم و به گونهای خود را از منطقه امن خارج کنیم که هیچ اتفاق خاصی در آن رخ نمیدهد! باید با ترسها مواجه شد و خود را به چالش کشید. به عنوان مثال اگر خجالتی هستیم، تلاش برای قرار گرفتن در جمع از اقدامات مهم و ضروری برای توسعه فردی ما در این زمینه خواهد بود.
- خطاهایمان را بپذیریم و از آنها عبور کنیم
برای تقویت مهارتهای توسعه فردی باید بتوانیم اشتباهاتمان را بپذیریم و نباید از اشتباه کردن بترسیم. به یاد داشته باشید که اشتباه کردن کار آدمیزاد است. همین اشتباههای رنگارنگ و مختلف بودهاند که در طول تاریخ زندگی بشر روی کره خاکی به او در رشد کمک کردهاند. بهتر است که بدانید یکی از مصادیق توسعه فردی این است که به خود اجازه اشتباه کردن بدهیم! باید بتوانیم سرزنش کردن خود را کنار بگذاریم و با درس گرفتن از اشتباههایمان به سمت جلو و پیشرفت پیش برویم. از قدیم گفتهاند که دیکته نانوشته غلط هم ندارد! پس اگر قرار است که رشد و پیشرفت کنیم و خودمان را توسعه دهیم، نباید از اشتباه کردن بترسیم.
- نقاط قوت خود را قوی و قویتر کنیم
در میان مهارتهای توسعه فردی باید به رشد مداوم خود فکر کنیم، یعنی اگر در زمینهای قوی هستیم، نیاز به قویتر شدن را دستکم نگیریم و برای قویتر شدن تلاش کنیم. هر چقدر برروی نقاط قوت خود بیشتر کار کنیم، مسلطتر و موفقتر خواهیم شد. گاهی اوقات با تکیه بر همین نقاط قوت است که میتوان به جنگ ضعفها رفت و آنها را نابود کرد.
- مهارت شنیدن را در خود تقویت کنیم
یکی از مهمترین و ضروریترین راههای تقویت ارتباطات شنیدن است. اگر بتوانیم در زندگی شنوندهای درجه یک و خوب باشیم، آنگاه با آدمهای مختلف ارتباطات مؤثرتری نیز برقرار خواهیم کرد. شنیدن درست سبب میشود دیگران از مصاحبت با ما لذت ببرند و از طرف دیگر، میتوانیم هر موضوعی را درست و دقیق بشنویم و درک کنیم.
- رقبای لایقی برای خود انتخاب کنیم
برای این که بتوان شاد زنگی کرد باید از مقایسه کردن بپرهیزیم، البته به یاد داشته باشید که رقابت با مقایسه کردن فرق دارد. وجود رقبایی لایق و شایسته که مدام در مسیر درستی از پیشرفت و ترقی قرار دارند، به ما هم شوق و انگیزه حرکت میدهند. داشتن رقبایی ارزشمند و لایق در زندگی برای حرکت به سمت جلو مهم و لازم است و در میان مهارتهای توسعه فردی جایگاه ارزشمندی نیز دارد.
نکات و راه کارهایی که به موفقیت در رشد و توسعه فردی کمک میکنند.
بهتر است که بدانی برخی از نکات و راهکارهایی وجود دارند که به موفقیت در رشد و توسعه فردی کمک می کنند. حال از این نکات و راهکارها میتوان به مواردی از جمله: مطالعه کتاب، گوش دادن به کتاب های صوتی به ویژه در زمانهای خاص مانند: قبل از خواب، مسافرت و یا طبیعت گردی، هنگام رانندگی و… (نهایت استفاده از زمان های مرده)، شرکت و حضور در کلاسها و دورههای حوزه رشد و توسعه فردی، کار کردن روی متافیزیک و ارتقای آن، تعیین اهداف بزرگ و دست یافتنی و اولویت بندی آنها، اجتماعی بودن و برقراری ارتباط با دیگران، قرار گرفتن و قرار دادن خود در محیطهایی که در آن افراد پرانرژی و مثبت و موفق حضور دارند، به موقع خوابیدن و استراحت کردن و تفریح رفتن، سحر خیز بودن، شاد بودن، هر روز یک چیز جدید یاد گرفتن، کنار گذاشتن ترس و کار کردن بر روی باورهای سازنده و افزایش اعتماد به نفس، تهیه و پی ریزی یک برنامه منسجم و واقع بینانه و انعطاف پذیر و عملیاتی برای طی کردن مسیر رشد یا توسعه فردی، پشتکار و تلاش زیاد (نا امیدی ممنوع)، متعهد بودن به اقدام کردن و خیلی از موارد دیگر اشاره کرد.
رشد فردی و یا توسعه فردی اهمیتی دارد ؟
مهم است که بدانید رشد و توسعه فردی چیزی نیست که تنها مربوط به یک دوره خاصی از زندگی باشد. توسعه فردی، کیمیایی است که در سرتاسر زندگی افراد کاربرد دارد و به بهبود کیفیت زندگی انها کمک میکنند. درست است که این مهارت شامل خودیاری هم میشود، اما به یاد داشته باشید که محدود به آن نیست و دایره گستردهتری از مهارتها را شامل میشود. توسعه فردی و یا همان رشد شخصی شامل بخشهای بسیار زیادی از جمله: بهبود مهارت ها و یادگیری های جدید، شناخت استعدادها و نقاط قوت (توانایی های بالقوه)، پیشرفت شغلی، افزایش خودشناسی (شناخت از خود)، بهبود سبک زندگی و افزایش کیفیت زندگی، بهبود مدیریت زمان، ارتقای سلامتی، بالا بردن وضعیت ثروت و جایگاه اجتماعی، رسیدن به آرزوها، بهتر شدن روابط اجتماعی و بالا بردن هوش هیجانی، رشد و توسعه آگاهی و هویت و… میباشد. به بیان دیگر، رشد فردی و یا توسعه فردی به فرآیند پیاپی و پیوسته که باعث میشود فرد از وضعیت فعلی خود به بهترین خودش تبدیل شود، اطلاق میگردد. بهتر است که بدانید از طریق رشد و تحول فردی میتوانیم استعدادهای خود و همینطور نقاط ضعف خود را شناسایی کنیم و برای تقویت و شکوفایی آنها برنامه ریزی کنیم و به پیرو آن اقدامات لازم و ضروری را به طور مستمر و دائم انجام دهیم. رشد و تحول فردی یعنی باید از همه نظر بر روی خودمان سرمایه گذاری و کار کنیم. می توان بیان کرد که این سرمایه گذاری بر خلاف سایر سرمایه گذاریها، هیچ ریسکی ندارد و همیشه برای افراد سودآور خواهد بود. باید تنبلی را کنار بگذاریم و هر روز یک قدم هر چند کوچک به سمت تعالی، پیشرفت و بهتر شدن خودمان برداریم. به جای این که منتظر بمانیم اتفاقات خوب و هیجانانگیز رخ دهند، خودمان باید دست به کار شویم و اتفاقات خوب را رقم بزنیم. امروزه شرکتها و سازمانها با مدیریت منابع انسانی و دریافت مشاوره منابع انسانی به دنبال افراد توسعه یافته در همه ابعاد هستند که این مهم نشان دهنده اهمیت توسعه فردی نیز هست.
واقعیت این است که هیچ کسی جلوی مسیر پیشرفت و رشد ما سد نساخته است. ما باید دانش و یا مهارتهای خود را در عمل به کار بگیریم و ضمن ارتقای دائم آنها، از آنها به شکل صحیح و درست و در راه رشد استفاده کنیم. در این صورت است که میتوانیم به خود ایمان پیدا کنیم و ضمن دوری از استرس و اضطراب، از عزت نفس و اعتماد به نفس بالاتری برخوردار خواهیم شد. از همیشه به موفقیت و پیشرفت نزدیک تر شده، بیشتر میدرخشیم و همچنین از زندگی لذت بیشتری خواهیم برد. مهم است که بدانید هدف اصلی رشد و توسعه شخصی این است که در جنبههای مختلف زندگی، بهترین خود شویم و پیشرفت و ترقی داشته باشیم و باتوجه به فلسفه وجودی انسان، سرانجام به مرحله (خودشکوفایی) برسیم. پس میتوان این گونه بیان کرد که رشد فردی و یا رشد شخصی هم در جنبههای فردی و هم در جنبههای حرفه ای و شغلی زندگی کاربرد بسیار مهمی دارد. به یاد داشته باشید که در هر کاری برنامه ریزی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، از این رو برنامه ریزی، یکی از راهکارهای مهم و موثر در بهبود و توسعه فردی است و نباید به هیچ عنوان بدون آن انتظار موفقی را شدن داشته باشید. نکته مهم این است که برای قرار گرفتن در راه رشد و تعالی فردی، در ابتدا باید در حوزه هایی که علاقه و توانمندی بیشتری داریم متمرکز شویم و به دنبال رشد آنها باشیم. به همین دلیل پیش نیاز شروع این راه، شناخت نقاط ضعف و قوت درونی و بیرونی خود و تهیه یک برنامه مدون بر اساس آن ها میباشد. این اقدام و همچنین برداشتن گامهای کوچک اولیه در این مسیر سبب میشود که خیلی زودتر به نتایج کوچک و قابل مشاهده برسیم و آن نتیجه های کوچک و زود هنگام نیز، انگیزهای بیشتر برای ادامه راه میشوند.
معرفی برخی کتاب های موجود و مربوط به حوزه رشد و تحول فردی
شروع و حرکت در مسیر رشد و تحول فردی بهترین تصمیمی است که یک فرد میتواند بگیرد. اگر جزء افرادی هستید که برای اولین بار تصمیم گرفتهاید در این مسیر قدم بگذارید، طبیعی است که کمی سردرگم باشید! اما جای هیچ نگرانی وجود ندارد. بدون شک به تدریج و با کسب تجربه، هر روز بهتر از دیروز عمل خواهید کرد. اگر به دنبال یادگیری و تحول و رشد فردی خود هستید و تصمیم به تغییر دارید، کافیست عجله را کنار بگذارید و پیوسته و آهسته، هر روز در مسیر عملی کردن برنامه رشد شخصی خود تلاش کنید و مهمتر از همه ثابت قدم باشید. فکر کنید فقط یک ماه دیگر فرصت زندگی دارید، حال چندین کاری را که دوست دارید را بنویسید، مهم نیست این کار چقدر ضروری و مهم است، فقط کافی است به آن علاقه داشته باشید و از انجام آن لذت ببرید. حال بهتر است که بدانید با یک جستجوی ساده در گوگل به کتابهای بسیار زیادی در زمینه رشد فردی دست پیدا خواهید کرد. این کتاب ها در رسیدن به موفقیت بدون شک موثر هستند و کمک شایانی به افراد میکنند. حال کتابهای پیشنهادی زیر که آن ها را معرفی خواهیم کرد از بین دهها کتابی است که در حوزه رشد و موفقیت فردی وجود دارند.
حال از این کتابها میتوان به:
- قدرت عادت / اثری از چارلز داهیگ (Charles Duhigg)
- اثر مرکب / اثری از دارن هاردی (Darren Hardy)
- جادوی فکر بزرگ / اثری از دیوید شوارتز (David Schwartz)
- آیین دوست یابی / اثری از دیل کارنگی (Dale Carnegie)
- برتری خفیف / اثری از جف اولسون (Jeff Olson)
- تئوری انتخاب / اثری از ویلیام گلسر (William Glasser)
- هفت عادت مردمان موثر / اثری از استفان کاوی (Stephen Covey)
- حکایت دولت و فرزانگی / اثری از مارک فیشر (Mark Fisher)
- باشگاه پنج صبحیها / اثری از رابین شارما (Robin Sharma)
- کار عمیق / اثری از کال نیوپورت (Cal Newport) اشاره کرد.
سخن آخر
توسعه فردی کیمیایی است که در سراسر زندگی افراد کاربرد دارد و به بهبود کیفیت زندگی انها کمک شایانی میکند. حال در این مقاله در رابطه با توسعه فردی و نکات مهم و ضروری برای قدم گذاشتن در این راه و پیشرفت در آن صحبت کردیم. در نهایت به شما قول میدهیم که در راه توسعه فردی سختیهایی را تجربه خواهید کرد، اما اگر به این سختیها برای رسیدن به اهدافی که در سر دارید غلبه کنید، با نتایج شگفتانگیزی روبهرو خواهید شد.